Frågor om #näthat och #nätkärlek från Ålidhemsskolan i Umeå

Jag är inbjuden att prata om #näthat på Ålidhemsskolan i Umeå tillsammans med Wilma Nilsson, en ung youtuber som har en stor publik bland ungdomar i åldrarna 10 – 15 år. Vi kommer att träffa elever i årskurs 6 och 7 och jag har fått en del frågor som jag tänkte försöka svara på.

andreas_skog_wilma_nilsson

 1. Vad är näthat? Hur många har blivit utsatta för näthat?
  Elaka kommentarer på nätet brukar kallas näthat, men även om det är moraliskt fel att säga dumma saker till någon annan behöver det inte vara straffbart. Hot och kränkande är dock olagligt i lagens mening och kan leda till straff. Och det gäller ju utanför nätet också 🙂
 2. Polisanmäla näthat, är det någon idé? När och hur mycket ska det vara innan polisen kan göra något?
  Man ska aldrig behöva tåla hot, och är man rädd eller blir förtalad kan man anmäla detta till polisen. Det är inte säkert att man får rätt även om man anmäler eftersom det behövs bevis och uppsåt för att fälla någon för brottet.
 3. Hur anmäler man näthat?
  Man ringer till polisen på nummer 114 14 och berättar vad man varit utsatt för, sedan får man hjälp med hur man ska gå vidare. Läs mer om att anmäla.
 4. Vad ska man göra om man blir mobbad i sociala medier? Vad ska man göra om man får anonyma hot, på tex ask osv? Vart ska man vända sig?
  Framförallt är det viktigt att dela det som händer med någon annan. Berätta för en vuxen, en lärare, rektor, förälder eller kurator. Anmäl också till webbplatsen och om det är brottsliga kränkningar är det bra att ta skärmdumpar som bevis – och polisanmäla. Och komihåg att det aldrig är du som är hotad som ska skämmas!
 5. Varför har vissa sociala medier det så att du kan skriva anonymt?
  Sociala medier drivs av företag som tjänar pengar på att många tittar och klickar. Om anonymiteten lockar till trafik på webbsidan är det bra för företaget. Sedan kan det vara viktigt att få vara anonym för att kunna berätta hur det är på riktigt om man t ex lever i ett land där man inte har yttrandefrihet.
 6. Hur tycker du att man ska vara på sociala medier? Hur kan man undvika hot?
  Det är viktigt att förstå att allt man skriver riktas till en annan människa, som kommer att tolka det jag skriver utifrån sin syn på världen. Det är lätt att missförstå varandra när man kommunicerar med text och därför är det bra att reda upp konflikter utanför nätet så att den inte får för stora proportioner.
 7. Hur gammal måste man vara för att få blogga?
  Det finns ingen åldersgräns, men en del företag vill att man ska vara 13 år för att få skapa konton hos dem. Det bästa är att prata med sina föräldrar så att de kan hjälpa till ifall man får knepiga kommentarer på sin blogg. Sedan kan man ställa in olika säkerhetsinställningar tills man känner sig trygg.
 8. Om man ser att någon blir utsatt, hur ska man tänka kring att berätta det för föräldrar, lärare etc när det gäller någon annan än en själv?
  Det är viktigt att lyssna på sin vän, men samtidigt är det inte rätt för ett barn att behöva känna ångest eller oro, eller att bära andras oro, det är alltid en vuxen som ska ta den bördan – därför måste man ibland säga till sin vän att det bästa är att låta en vuxen få veta, man kan erbjuda sig att vara med och berätta.
 9. Finns det någon stödgrupp eller någon man kan kontakta om man blir utsatt för näthat?
  Det finns många initiativ i sociala medier, tex http://inteokej.nu/ och http://nathatskampen.blogg.se/ sedan får man fråga sina kompisar eller sin kurator om de känner till någon grupp. Men egentligen är ju näthat ingen egen typ av hat, de flesta som blir mobbade på nätet blir det också utanför nätet och därför kan vi alla träffas och pratas vid om hur vi ska behandla varandra med respekt.
 10. Hur bör man tänka kring att lägga upp bilder där ens kompisar är med? Eller om man själv finns med på bild eller blir taggad fast man inte vill?
  Det är viktigt att alltid lyssna till andras åsikter och man ska inte berätta någon annans historia. Vill man inte vara med på bild ska det respekteras, men samtidigt får man komma ihåg att det inte är farligt att finnas med bild på internet och att det inte är olagligt att ta en bild av någon annan. Detta är skyddat av upphovsrätten.
 11. Vad säger lagen om man hackar någon annans konto och använder det, eller om man skapar ett nytt konto i någon annans namn?
  Att hacka ett konto kallas dataintrång, det kan också vara att utan lov skaffa sig tillgång till fakta eller information som finns på en dator eller surfplatta, t ex någons privata bilder. Dataintrång är straffbart och kan ge böter eller fängelse upp till två år.

Vill du vet mer och lyssna till en riktig jurist rekommenderar jag note-podden med coola Mårthen Schultz (känd från Trolljägarna på TV3)

Länkar

No Hate speech movement

Kränkt.se

BRIS

Juridikinstitutet

Polisens hjälpsida om näthat

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Publicerat i Okategoriserat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: