Sveriges bästa bloggar om IT och matematik

Jag har från flera håll fått frågor om goda exempel på mattelärare som använder IT i sin undervisning och ju mer man letar desto mer hittar man, jag tycker att det vore fantastiskt om vi kunde sammanföra alla dessa lärare och många fler till en dag som handlar just om IT och matematik – kanske något för nästa matematikbiennal i Umeå 2014?!

Här listar jag iallafall ett gäng bloggar som handlar om IT och matematik, om de är Sveriges bästa får du avgöra själv 🙂

Matte och NO http://matteochno.wordpress.com

Helena Kvarnsell jobbar som matte- och NO-lärare på Björknässkolan 7-9 i Nacka och är mig veterligt en av landets bästa ”IKT-matte-lärare”, hon var också finalist till Guldäpplet 2011. Jag baserar mitt påstående på de gånger jag fått tillfälle att lyssna till när Helena berättar om hur hon arbetar med olika digitala lärresurser. Toppentips kan du få i bloggen, men också på Helenas sida på Slideshare, där hon delar med sig av sina presentationer. Du kan ta del av Helenas exempel via en två timmars film från ett Matte- och NO-cafe som AV-Media i Kalmar anordnade i mars 2012.

Mattemagnus  http://mattemagnus.se, http://www.youtube.com/user/mattemagnus

Magnus Dahlström är gymnasielärare på Pauli gymnasium i Malmö och använder sin blogg som ett pedagogiskt redskap för att komplettera lektionerna samt som en transparent reflektion där elever och kollegor kan vara delaktiga. Mycket intressant och levande blogg där man kan hitta mycket matnyttigt. Dessutom spelar Magnus in en hel del bra genomgångar som publiceras på Youtube under Creative Commons licens – bara att använda alltså!

Jerker Borat http://theblog.webskolan.se

Jerker har blivit vald till årets mest innovativa lärare 2012 av Microsoft och Lärarnas Riksförbund och Jerkers blogg innehåller nyhetsuppdateringar och lektionsmaterial, nedladdningsbara filer hittar du på http://www.jerkerporat.se/skola.html. På Jerkers youtubekanal kan man se hur han låter eleverna spela in egna Mythbusters-program på de naturvetenskapliga lektionerna.

Torun Elgebäck http://torunelgeback.blogspot.com/

Torun har en intressant blogg där man kan följa flödet om tankar omkring IKT och matematik. Torun har också publicerat massor av fina Prezi-presentationer om IKT på sin Prezi-sida.

Claes Johnson http://claesjohnson.blogspot.com/search/label/mathematics%20education

Claes är professor i tillämpad matematik vid Kungliga tekniska högskolan och har många strängar på sin lyra, han har skrivit tio böcker och 100 vetenskapliga artiklar. Bloggen är skriven mest på engelska och har ett akademiskt innehåll men det finns också flera inlägg på svenska som till exempel sammanfattningen om ”Matematikutbildning för IT-Samhället” som Claes gjorde inför ett möte med socialdemokratiska riksdagsgruppen. Inom ämnet ”mathematics education” finns det hela 91 inlägg, så det är bara att läsa på :-).

Peter Ellwe http://www.ellwe.se/category/matematik/

Peter är IKT-pedagog från Örebro med förkärlek för matte och är väldigt duktig på att använda sociala medier som Twitter, Scoop.it och bloggar för att berätta om Matematik och IT.

Mattemalin http://www.mattemalin.net/

Malin Hansson, lärare i MaNO åk 4-9 i Bjärred har en härligt innehållsrik och välstrukturerad blogg med massvis av tips på spel och olika instruktionsfilmer. Man kan också kika in i klasswikin för åk 9 eller youtubekanalen där Malin på ett praktiskt sätt visar hur man kan utnyttja Internet i undervisningen. Malin och hennes kollega Annika är också sk ”lärspridare” och har tillsammans ytterligare en blogg med bra tips för fler ämnen än matematik.

Thomas Lingefjärd, http://www.geogebrainstitut.se/

I detta sammanhang kan man inte låta bli att nämna Thomas Lingefjärd även om han inte har någon egen blogg vad jag vet. Thomas står bakom Geogebrainstitutet i Sverige och har tillsammans med Per Jönsson startat upp en nationell sida om IKT i matematikundervisningen som ett resultat av projektet ”Matematik för den digitala generationen”. Denna dynamiska duo har också skrivit en bok utifrån projektet som utkommer på Studentlitteratur i maj, ”IKT i grund- och gymnasieskolans matematikundervisning”.

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , ,
Publicerat i Lärresurser, Matematik
8 kommentarer på “Sveriges bästa bloggar om IT och matematik
 1. Kenneth skriver:

  Hej

  Faldt over siden via en Twitter kontakt. Godt nok er jeg dansk og blogger ikke udelukkende om it, men har du/I lyst er I mere end velkomne til at føje mig til jeres netværk.

  http://www.iamriis.com

  Venlig hilsen
  Kenneth

 2. […] Via andreasskog.wordpress.com Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 3. Anna Strid skriver:

  Här har vi en lärare som bloggar och har många konkreta tips på vad hon gör i sin undervisning:
  http://magisterevasmatteblogg.blogspot.se/
  http://www.mastereva.blogspot.se/

 4. Tack för alla matematiktips! Toppen, håller precis på att samla ihop information om matematik på den egna bloggen!

 5. sofie I olsson skriver:

  Hej Andraes!
  Du får gärna titta in på min nya montessoriinspirerade matematikblogg, fylld med tips och idéer.
  http://www.mattefixaren.wordpress.com

 6. Andreas skriver:

  Tack för alla tips, letade efter intressanta bloggar om matematik för inspiration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: