Fria bilder i undervisningen

I dagarna drar skolan igång igen, även på andra sidan Atlanten och min twitterström översvämmas av olika tips och ”måsten” inför skolstarten. En av de saker som man som inte kan klara sig utan är bilder som fritt kan användas i undervisningen. Här kommer en kort sammanställning av olika fria resurser:

Fotofinnaren http://fotofinnaren.se/
Fotofinnaren är en svensk bildbank för skolbruk som ständigt är under uppbyggnad genom att användaren själv kan ladda upp bilder. Fotofinnaren är ett ideellt projekt som drivs av IT-pedagog Gunilla Dahlblom i Piteå – extra roligt!

Pics4Learning.com, http://pics4learning.com/
Pics4Learning är ett amerikanskt bildbibliotek som är uppbyggt av bilder donerade av lärare, elever och fotografer och bilderna får fritt användas för lärare och elever. Bilderna är av skiftande kvalitet och själva webbplatsen har en ganska enkel design.

PHOTOS8, http://www.photos8.com/
Photos8 är en samling på över 10 000 bilder som helt fritt får användas i skolan. Upphovsmannen är en fotograf som delar med sig av sitt arbete och det finns en högupplöst bild att ladda ner. Tyvärr är webbplatsen nedlusad av reklam så det är ibland svårt att hitta rätt länka att klicka på, särskilt om man inte kan läsa.

Wikimedia, http://commons.wikimedia.org/
I sammanhanget får vi inte glömma Wikimedia med sina ca 7 miljoner fria mediafiler, här hittar du också många filer som är publicerade på Flickr under CreativeCommons-licensen.

CCSearch, http://search.creativecommons.org/
manHär kommer en söksida för fria bilder från många olika källor. Egentligen är denna söksida inte en sökmotor i dess vanliga bemärkelse utan mer ett sätt att lista material som troligen får användas fritt. Det gäller alltså att undersöka vad som står om bildens upphovsrätt även om man hittar den via Creativecommons sökverktyg. Men visst är det underbart att kunna söka i världens största bildbibliotek, Flickr!

Läs mer på PIM!
Skolverkets PIM-sidor har en bra genomgång av fria resurser och hur man jobbar med copyright kring bilder i skolan!

Bilderna i denna bloggpost kommer i ordning uppifrån och ner ifrån: Pics4learning, fotograf ManYee DeSandies, Photos8.com, Flickr / law_keven, Flickr / Hamed Saber

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Lärresurser
7 kommentarer på “Fria bilder i undervisningen
 1. Bra genomgång, tack! Hade inte koll på alla möjligheter som finns, även bra att du gör en bedömning av tjänsterna. Detta med bilder är inte alltid så lätt men håller med om att flickr är en guldgruva.

 2. andreasskog skriver:

  Och jag har ändå inte berört Multimediabyrån., men mer om detta snart!

 3. […] Fria bilder i undervisningen August 2010 2 comments 4 […]

 4. […] Läs också om fler resurser för fria bilder i skolan […]

 5. Reblogga detta på FurubergiPad and commented:
  Här kommer en länk till massa sidor som har fria bilder att använda! Bra för er som börjat använda Book Creator – särskilt om vi ska kunna
  publicera böckerna på våra bloggar sen/Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: