Digital agenda för Svensk skola

Sverige ska bli världens mest framgångsrika digitala samhälle. Det säger it-minister Anna-Karin Hatt i en intervju med DN.se.

Nu är många IT-evangelister glada, minister Anna-Karin Hatt har nämligen bjudit in till ett antal rundabordssamtal om IT. Jag följade gårdagens samtal som handlade om skolan och IT. Förväntningarna var höga, äntligen ska något hända. Intel hade sina idéer, lärare sina och Microsoft sina, vad är dina?

Mina förslag för att genomföra en digital agenda för skolan i Sverige

  • Det behövs ett nationellt initiativ, en nationell strategi för IT i skolan. Öppen för egna initiativ, men som ändå förpassar dagens godtycke till gårdagen.
  • Det behövs en infrastruktur för att dela, köpa och konsumera digitala lärresurser. Detta finns i flera andra länder och är speciellt viktigt för oss i Sverige som är en liten marknad.
  • Det behövs kontinuerlig kompetensutveckling för pedagogerna i skolan. PIM räcker inte, det är bara basen som alla måste stå på, det behövs specialiserad ämnesinriktad utbildning i användandet av den digitala tekniken. Jämför med andra yrken, det är klart att man inte använder samma program och system för sina processer som för fem, eller till och med tre år sedan.
  • Det behövs en ny organisation av lärandet som bygger på 2000-talets förutsättningar. Dagens skola växte fram ur industrialismens behov och världsbild. Idag lever vi online och skolan skulle kunna vara något helt annorlunda om vi tog tillvara det globala samhällets möjligheter.

Kommentarer från Twitter

Anna-Karin Hatt Twittrar givetvis, @annakarin_hatt är användarnamnet. Om man söker på hashtaggen #dafs (den gemensamma rubriken för digital agenda för sverige) med http://search.twitter.com/ så kan man följa ett intensivt flöde med kommentarer och länkar kring rundabordssamtalen.

@mattias73: Min son kan inte prata ännu, men han kan navigera min Android telefon… hur förbereder sig skolan på hans kommande närvaro?

pernillarydmark:@RichardGatarski@annakarin_hatt Många evangelister (buzzword) som predikar men inte lika många som handfast lär ut och gör #dafs

@ronnestam: Skulle hemskt gärna tittat på en #dafs sändning där alla personerna i rummet var under 20 år.

@alacre: Skolan är lite som charterresa, allt planerat av resebolaget. Framtidens arbetsmarknad kräver dock backpackers. #dafs

Bloggar som kommenterar och fördjupar

Även i bloggosfären har dessa samtal ger stora efterdyningar.

Jag kommer givetvis att skicka länken till detta blogginlägg till ministern så får vi se om hon responderar – det är det som är roligt med Twitter – man kan få direktkontakt!

Och vill du se samtalet så finns det inspelat och kan visas i din webbläsare via denna länk!

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Digital kompetens, Personligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: