Leva onlife – unga och internet i Sundsvall

France in XXI Century. School
Denna vecka är jag i Sundsvall för att träffa elever, lärare och föräldrar på två grundskolor. Jag kommer att prata om att leva uppkopplad – att vara onlife. Och hur viktigt det är att varken vi vuxna eller barn missbrukar den makt vi har på nätet, makten att påverka och att göra gott – att visa #nätkärlek.

Troligtvis kommer jag att visa ovanstående bild som gjordes för cirka ett hundra år sedan av den franska konstnären Villemard, han hade i uppdrag att gestalta hur skolan skulle se ut år 2000. Visst kan man se att han var före sin tid? Alla är uppkopplade, alla kan ta del av informationen samtidigt, vissa lärare skulle säga att det vore skönt om man kunde överföra kunskap bara genom att koppla upp eleverna. Men frågan uppstår genast – vad lyssnar eleverna till? Vems sanning hör de i sina lurar? Lever vi som är uppkopplade i en ny bubbla där vi endast tillåter nyheter och information från likasinnade? Vi förstår idag att det inte är tillgång till information som är problemet utan att avgöra vad som är sant.

Det som Villemard missade är den kulturella förändring som tekniken har fört med sig. Det finns ingen underdånig tekniker som står och vevar (även om vi ibland önskar att det vore så :-)) Det är också så att eleverna många gånger har en större makt på nätet än läraren och i synnerhet om de kopplar ihop sig. Internet innebär en demokratisering av information och kunskapande. Läs gärna Jan Hylens utmärkta inlägg om hur användningen av mobiltelefoner förändrar maktförhållandet i klassrummet.Flyer_Internet

Och nu uppstår en intressant situation, hur ska vi utbilda en generation som håller en annan karta i handen än den vi är vana att titta på? Vi vuxna behöver ödmjuka oss och våga visa genuint intresse för barn och ungas verklighet samtidigt behöver vi lita till vår moraliska kompass, den håller också i okänd terräng.

Och är du i närheten av Sundsvall onsdag 150520 är du välkommen till Åkersviksskolan kl 18.30.

 

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Digital kompetens, Unga och nätet
En kommentar på “Leva onlife – unga och internet i Sundsvall
  1. kentlundgren skriver:

    Tack för att du delar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: