Webbresurser för matematikundervisningen del 2

Resurser för motivation och inspiration

Nu till undervisningsresurser som kan fungera som verktyg för individualisering, men också som ett sätt att göra undervisningen mer relevant, samtida och inspirerande.

Webmath, http://www.webmath.se/
Fredrik Westman har, efter 45 år som lärare, en gedigen erfarenhet att handleda elever som har svårt att förstå matte. Fredrik menar att alla kan förstå matte om de får tänka på sitt eget sätt. Genom olika instruktionsfilmer och förklarande material guidas man genom matteområden för grundskolan och Ma A på gymnasiet. Tanken är att både föräldrar och barn ska kunna jobba tillsammans. Detta är en bra resurs för de elever som behöver extra stöd och ett bättre mattesjälvförtroende, kanske fungerar materialet inte lika bra i helklass, då det innehåller en hel del berättande. Webmath kostar 500kr för en skollicens.

Mattecentrum, http://www.mattecentrum.se/, http://www.matteboken.se/
Mattecentrum är en ideell förening som vill lyfta fram att det är viktigt och roligt att räkna matte. Våren 2009 ordnade man inför nationella proven en rekordstor mattestuga i stockholmstrakten och hoppas att detta ska bli en tradition. På Mattecentrum finns det massor av filmer där olika tal löses. Kändisar som Christer Fuglesang löser uppgifter och alla uppgifter på alla fria NP för gymnasiet finns lösta. Det finns år 2010 tio lokalföreningar, den senaste i Umeå. Materialet är gratis – toppen!

Math TV, http://www.mathtv.com/
En amerikansk sajt med videofilmade mattegenomgångar som också finns på Youtube, gratis förstås.

Mikael Bondestam, Matematik A på Youtube, http://www.youtube.com/user/MikaelBondestam
Mikael, en lärare från Gävle har gjort genomgångar till hela Matematik A och lagt ut dem som youtubeklipp. Mikael har också gjort en iPhone-app för Matematik A – suveränt som komplement!

World Math Day, http://www.worldmathday.com/
Världsmattedagen är ett inspirerande arrangemang där elever och klasser från alla jordens hörn försöker lösa så många uppgifter som möjligt under en viss dag. Man kan till och med delta från sin iPhone. Vänder sig till alla åldrar, är helt gratis och ett väldigt roligt sätt att öka intresset för matte. 2010 infaller dagen 3 mars.

Fröken Mattes Youtube-kanal http://www.youtube.com/user/FrokenMatte
Här kan du se genomgångar från kursen Matematik B. Genomgångarna hålls av matematiklärare från Hagagymnasiet i Borlänge.

Plugga efter plugget http://grundskola.bollnas.se/skolor/granberg/component/content/article/385-pep-online
Lärare och IT-pedagoger i Bollnäs erbjuder läxhjälp i form av filmer online.

Kunskapshubben Årstaskolan http://www.arstaskolan.se/index.php?option=com_hwdvideoshare&Itemid=186
Årstaskolan vann utmärkelsen Guldäpplet år 2010 och har en alldeles fantastisk samling pedagogiska filmer, bland annat om matematik.

Kahn Academy http://www.khanacademy.org/
Enligt utsago världens största skola med nära två tusen (!) videoklipp där fd börsanalytikern Salman Kahn via en virtuel svart tavla förklarar allt från 1+1 till universitetsmatematik. På engelska förstås.

World Math Day http://www.worldmathday.com/
Världsmattedagen är ett inspirerande arrangemang där elever och klasser från alla jordens hörn försöker lösa så många uppgifter som möjligt under en viss dag. Man kan till och med delta från sin iPhone. Vänder sig till alla åldrar, är helt gratis och ett väldigt roligt sätt att öka intresset för matte. 2011 infaller dagen tisdag 1 mars.

Läs mer:

Del 1 – Resurser för färdighetsträning och individualisering
Del 2 – Resurser för motivation och inspiration
Del 3 – Resurser för visualisering
Del 4 – Resurser för pedagogen

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Lärresurser, Matematik
2 kommentarer på “Webbresurser för matematikundervisningen del 2
  1. […] Läs mer i inläggen Webbresurser för matematikundervisningen del 1 och del 2. […]

  2. […] 1 – Resurser för färdighetsträning och individualisering Del 2 – Resurser för motivation och inspiration Del 3 – Resurser för visualisering Del 4 – Resurser för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: