Vår syn på skönhet är förvrängd

Jag brukar i min gärning som lärare i Multimedia alltid ha en period där vi arbetar med retuschering av bilder. Vi tittar på bilder före och efter retusch, sedan får eleverna skriva av sig om hur de ser på retusch och till slut testar vi själva att retuschera bilder.

Jag brukar ställa frågan om de själva skulle vilja bli retuscherade? Och hur de tror att retusch påverkar vår bild av skönhet och våra kroppsideal? Till saken hör att jag brukar ha ungefär 80% tjejer i klassen och det är många gånger en stark upplevelse att möta elevernas reaktioner när man speglar dem i det (för)tryck som de många gånger lever under.

Här kommer ett knippe länkar som jag brukar använda:
Touch of Glamour
– retusch, bland annat av barn och brudpar.

Glenn Feron – the art of retouching. Retuschartist som fixar till den där brunbrända plasthuden som alla glamourmodeller har.

Flickaprojektet initierades av socialdepartementet 2005 har kvar ett par undangömda sidor om retusch som är urbra. Klicka på länken längst ner som heter ”Retuschskolan”.

Campaign for real beauty. I sammanhanget kan man inte gå förbi Doves kampanj för riktig skönhet. Kanske rimmar det lite konstigt med deras syfte att sälja skönhetsprodukter, men deras filmer om hur retuschen förvränger vår syn på skönhet har fått viral spridning och setts av många miljoner tittare.

Till minne av ett par bröst. Vi brukar också läsa om Carolina Gynning som efter fem bröstoperationer för att behaga männen slutligen(?) opererat ut sina siliconinlägg under överinseende av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Carolina konstaterar det som jag hoppas att mina elever redan kommit på… ”Samhället har skapat vissa ideal om hur man ska se ut och vi kvinnor är bra på att rätta sig efter vilka bröst- och midjemått man ska ha. Är du inte perfekt är du inte okej. Jag vill visa att det inte hänger på det utan att man duger som man är.”

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Unga och nätet
En kommentar på “Vår syn på skönhet är förvrängd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: