Kvinnosyn i spel och populärkultur

Arbetar du med barn och unga och bor i närheten av Umeå får du inte missa ett högaktuellt evenemang på Humlab X nu på onsdag och torsdag.

Våra barn bombarderas dagligen av visuella budskap, det är lätt att bli avtrubbad, stereotyperna kryper in under skinnet som en tropisk larv och är sedan svåra att bli av med. En kvinna som verkligen hjälper oss att se hur det egentligen ser ut när det gäller synen på kvinnor och kvinnor roll i media och populärkulturella uttryck är amerikanskan Anita Sarkeesian. Anita driver webbplatsen http://www.feministfrequency.com/ där hon har träffsäkra och underhållande genomgångar av filmer och spel utifrån ett feministiskt perspektiv.

Hot och trakasserier efter kampanjen ”Tropes vs Women i TV-spel”

Den 17 maj, 2012 drog Anita Sarkeesian igång en Kickstarter-kampanj för att finansiera en ny serie korta videofilmer som skulle granska könsroller i videospel. Hon lyckades samla ihop 6.000 dollar inom 24 timmar och nästan 160 000 dollar under den första månaden. Nättrollen vaknade till liv och Anita fick många emot sig ute på nätet, hennes wikipediasida vandaliserades och en gamer gjorde till och med ett eget spel som gick ut på att man skulle misshandla Anita vilket bara ytterligare underströk hur perverterad synen på kvinnor verkar vara inom vissa spelkretsar.

Anita föreläser på konstnärligt Campus

Och nu kommer Anita Sarkeesian till Umeå! På onsdag 26/9 kl 17.00 kan man lyssna på ett gratis föredrag med titeln “Entering a Gendered Minefield: Tropes vs Women in Games and Other Pop Culture Media“ och på torsdag kan man delta i en workshop om man är föranmäld.  Allt detta sker på konstnärligt Campus i Umeå i Arkitekthögskolan auditorium och på Humlab X. Och har du aldrig varit där är bara det en anledning till ett besök – arkitektur och teknik i världsklass.

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , ,
Publicerat i Unga och nätet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: