Få bukt med Twitterström!

Min workshop på konferensen MittLärande 2014  handlar om hur man kommer igång med nätverkande i sociala medier som Facebook och Twitter. Hur hittar man kollegor på nätet och hur kalibrerar man flödet? Rubriken för denna workshop har en egen historia 🙂

Det utvidgade kollegiet

Den viktigaste anledningen att använda sociala medier som lärare är att du får ett utvidgat kollegium. I facebookgrupper och på Twitter diskuteras skolfrågor och delakulturen innebär att tusentals intresserade hjälps åt att föra diskussionen framåt. Du kan följa forskare, myndigheter, organisationer och hashtags (nyckelord, tex #skolchatt) som är av betydelse för ditt arbete. Flera av de lärare som är aktiva på Twitter berättar att de har utvecklats mer de senaste åren än någonsin tidigare, se till exempel intervjun med Anna Kaya och hennes kollegor i SVT:s reportage Sociala medier utvecklande för lärare i arbetet. Eller lyssna till Marie Andersson som berättare hur nätverkandet i sociala medier utmanar och utvecklar lärrarollen. ”Ensam är aldrig stark”.

Tips på personer, organisationer och myndigheter att följa i sociala medier

Facebook

Twitter

Hashtags

MediaCenter i Västerbotten MediaCenters pedagoger #edchat
Bedömning för lärande Forskaren Elza Dunkels #skolchatt
Förändra skolsverige IT-pedagogen Mats Larsnäs #framlar
Att skriva sig till läsning Skolverket #itiskolan
Sociala medier i skolan Skolinspektionen #skollyftet
Flippa klassrummet Lista med Skolledare #eduswe
Ipads i skola och förskola Lista med NO-lärare #skolan
Skolgruppen för skolgrupper Lista med IT-pedagoger #edtech
En läsande klass Skollyftet och Digitala skollyftet #svpol
Skolverket It-pedagog Mats Larsnäs #dinskola
Utbildningsradion Omvärldsbloggaren Stefan Pålsson #skolvåren
Sociala medier i skolan Edublogs Steven W. Anderson #skolbib
The big five Forskaren Christian Lundahl #mittlar14

Hur kalibrerar jag flödet?

Det blir lätt som ett störtregn av information när man börjar följa många grupper och personer i sociala medier och då finns det ett par knep för att kalibrera flödet.

Grupper på Facebook

Man kan stänga av aviseringar på facebookgrupper om man inte vill ha alla uppdateringar i sitt vanliga flöde.

Skärmavbild 2014-02-14 kl. 14.08.19

Listor på Facebook

Genom att skapa listor med personer som du kanske är vän med eller följer på Facebook kan du lättare både läsa och posta till rätt målgrupp. Och listan kan hanteras så att du väljer vilja uppdateringar du ska få.

En sak som man måsta ha klart för sig när det gäller Facebook är dock att man aldrig kan styra flödet helt själv då Facebook väljer hur din startsida ska se ut utifrån vem du är och vilka du interagerar mycket med.

Skärmavbild 2014-02-14 kl. 14.20.37

Listor på Twitter

För att få någon ordning på Twitterflödet behöver man skapa listor med användare så att man kan lyssna på en grupp människor i taget. Det är också möjligt att prenumerera på andras offentliga listor vilket gör att man ganska lätt kan få ett bra flöde om man hittar en duktig twittrare som t ex IT-pedagog Mats Larsnäs.

Tweetdeck

Tweetdeck är ett måste för alla som vill twittra seriöst och är en ”twitterläsare” där man kan dela upp sitt flöde i olika kolumner. På så sätt kan man lätt följa en aktuell hashtag i en kolumn tex #framlar eller hålla koll på när man blir omnämnd eller vad en viss lista twittrar om just nu. Tweetdeck fungerar som en plug-in i Google Chrome men kan också laddas ner som ett program för Mac och Windows

Paper.li

Med tjänsten Paper.li skapar man en elektronisk tidning med ett visst utgivningsintervall där nyheterna består av de uppdateringar som mitt nätverk har gjort i olika sociala medier på så sätt kan du läsa av nyheterna en gång per dag. Givetvis kan man skapa en tidning utifrån viss speciella kriterier så att den till exempel handlar om IT i skolan eftersom den baseras på  min twitterlista med samma tema. Man kan också lägga till sökningar eller strömmar från olika tidningar. Hur Per.li fungerar kan du se i följande video:

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Publicerat i Lärresurser, Sociala medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: