MediaCenter i Västerbotten är fantastiskt

I skolvärlden är det något magiskt med vecka 44 – då går lärarna likt fantomen omkring som vanliga människor på gatorna och deltar i konferenser och mässor. Jag och hela pedagoggruppen på MediaCenter i Västerbotten är överväldigade över det förtroende vi har fått att arbeta med lärarnas kompetensutveckling denna vecka.

Måndag i fyra kommuner från förskola till gymnasium

Veckan inleddes med att vi hjälpte två av länets inlandskommuner, Dorotea och Åsele, att påbörja respektive avsluta sin PIM-utbildning där tålmodiga pedagoger strävar framåt och trotsar problemen som ofta är av teknisk, infrastrukturell natur.  Efter PIM verkar många hitta den verkliga motivationen till att använda IT i skolan och med MediaCenters försorg har nu 13 av länets femton kommuner snart genomfört PIM. Vi erbjuder efter PIM en utbildning i ”IKT och lärande” där webbverktyg för samarbete står i fokus.

Samtidigt föreläste en av våra pedagoger för alla gymnasielärare i Umeå om ”Specialpedagogik  on demand” där hon berättade hur MediaCenters resurser och utbildningar kan användas i arbetet med elever i behov av särskilt stöd. MediaCenters nätverk och utbildningar för specialpedagoger är en motor för att utveckla arbetet med IT i skolan i Västerbotten.

Längre norrut, i Skellefteå samlades personal från grundskolan för att lära sig använda MediaWebben, MediaCenters nya sökmotor för digitala lärresurser kategoriserade utifrån skolans ämnen och åldergrupper. Sökmotorn bygger på forskning från Umeå universitet och med MediaCenters innehåll i form av UR, inköpta filmer, europeiska lärresurser och länksafferiet är den unik i landet. Inom kort kommer fler tjänster som t ex NE att kopplas till sökningen.

I Skellefteå utbildade vi också samma dag två grupper av förskollärare i en kurs om hur man använder lärplattan i förskolan med fokus på pedagogisk dokumentation. MediaCenter har under de två senaste åren mött och utbildat närmare 2000 (!) pedagoger i länet när det gäller att använda lärplattan, oftast iPad, i undervisningen.

Tisdag med hållbart lärande, blogg och högskolestudenter

Under tisdagen arbetade vi med workshops om lärplattan i uteundervisningen i en ”Metodfestival kring lärande för hållbar utveckling” för pedagoger från förskolan till årskurs fyra arrangerad av Naturskolan i Umeå kommun och Den Globala skolan. MediaCenter har många gånger anlitats just när det gäller hållbart lärande och erbjuder mycket populära ut mediaguider, film- och boklådor, inom området.

platta

MediaCenter deltar i flera nationella nätverk och är till exempel mycket involverade i arbetet med skolbibliotek på nationell nivå. Under tisdagen höll en av våra pedagoger därför en föreläsning för studenter på biblioteks- och informationsvetenskapliga programmet om vilka aktörer i landet som egentligen har mandat att påverka skolbiblioteksutvecklingen, och varför landets skolbibliotek inte har en nationell standard att luta sig tillbaka mot.

Vi samarbetar också med olika aktörer för att deras resurser ska komma Västerbotten till godo och under denna vecka arrangerade vi en heldagsworkshop med Webbstjärnan om ”Webbpublicering i skolan” som en del av kompetensutvecklingsprogrammet via RUC under v44.

Onsdag med direktsändning och pedagoger från hela länet på Umeå universitet

Under onsdagen samlade vi 180 pedagoger från hela Västerbotten till en dag på Umeå universitet under temat ”Näthat, nätkärlek, IKT och lärande”. Dagen inleddes med interaktiv teater från Unghästen och MediaCenter där vi demonstrerade hur vi arbetar med föreställningen #nätkärlek som under detta läsår kommer att visas för närmare 4000 elever i Västerbotten. Efter detta föreläste en av Sveriges största auktoriteter inom området, Elza Dunkels, om ”Hat, kärlek och mobbning på nätet”. Allt detta direktsändes av personal från MediaCenter och ytterligare 120 personer deltog på så sätt via webbsändningen, bland annat fick vi hälsningar från en snövitt Hemavan och arrangemanget fick genom webbsändningen ett nationellt genomslag. Vi på MediaCenter vill alltid vara förebilder när det gäller att att använda den nya tekniker för att skapa nya sätt att arbeta och samarbeta.

allsang

På eftermiddagen gavs workshops både av forskare från universitetet och pedagoger från Umeå Kommun och MediaCenter. Vår dag om IKT och lärande v 44 har blivit en av få möjligheter för forskare inom detta område att nå ut till verksamma pedagoger och rubrikerna varierade från ”Ipad-didaktik”, ”Öppna data förändrar skolans lärandemiljöer” och ”Formativ bedömning med digitala verktyg” till ”Smart Board i undervisningen”, ”Google Apps i skolarbetet” ”Lärplatta – uteplatta” och ”Mobiltelefonen som specialpedagogiskt verktyg”.

Vår personal hann också med att visa hur man använder MediaWebben, både på plats för en skola i Umeå och hos oss på MediaCenter för en delegation från Vännäs.

Torsdagen då gymnasielärarna tog steget ut i sociala medier

Under torsdagen åkte alla pedagoger upp till Skellefteå för att träffa 180 gymnasielärare fördelat på nio olika grupper i den tredje workshoppen av fyra som handlar om IKT och lärande. MediaCenter har fått förtroendet att ansvara för utbildning för alla gymnasielärare i Skellefteå under detta läsår i samband med kommunens satsning på en dator till varje elev. Denna gång var temat kommunikation och sociala medier. Vi guidade lärarna in i användandet av sociala medier både för sitt eget och för elevernas lärande och testade att skypa, facebooka och twittra, allt under devisen #skelleftadelar. Något av det viktigaste vi gör är att förändra kulturen i skolan så att vi vågar dela och kan utnyttja andra pedagogers material och goda idéer.

skelleftea_delar_fb

Vår chef arbetade på hemmaplan i Norsjö kommun och träffade där en grupp lärare och rektorn på gymnasiet för att visa MediaWebben.

På en vecka, på fyra dagar har vi alltså träffat fler än 1000 pedagoger från förskola till högskola, varit på plats i fem kommuner, tillgängliggjort vårt arbete för en nationell publik och åkt hundratals mil i bil … MediaCenter i Västerbotten bidrar verkligen till skolutveckling, till bättre kvalitet i lärandet. Vi bidrar med digitalt innehåll, vi kompetensutvecklar pedagoger och vi hjälper skolor att arbeta på ett juridiskt riktigt sätt i en digital tidsålder.

Kontakta oss om du vill att vi ska komma till din kommun.

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i Digital kompetens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: