Centerns fem förslag för IT i skolan

Style: "johan1"Centerns Anna-Karin Hatt har varit framgångsrik när det gäller att lyfta IT-frågorna i Sverige de senaste åren. I ”Digital agenda för Sverige” lyfts målsättningen att Sverige ska bli bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

I skolans pågår digitaliseringen för fullt och skolan är i snart sagt varje kommun den största IT-användaren, det har därför varit märkligt tyst när det gäller detta från rikspolitiskt håll. Kanske beroende på att utbildningsministern inte visat framfötterna i frågan, men nu ett  år innan valet tar i alla fall Centern bladet från munnen och lägger fem förslag för mer och bättre it i skolan, jag citerar först Anna-Karin, sedan kommer min kommentar kring varje förslag.

Alla skolor ska ha en it-strategi

– För att man ska kunna använda it på ett strategiskt och riktigt sätt i skolan behövs det en aktuell it-strategi som tar sikte på hur it kan användas för att stödja pedagogiken. Därför kommer Centerpartiet verka för att alla kommuner och alla skolhuvudmän skaffar sig en aktuell it-strategi.

Detta förslag är bra, men mer verksamt om man kunde spegla sin lokala strategi i en nationell. Många skolhuvudmän har redan en strategi, men många menar att läroplanen skrivningar räcker.

Ett nationellt digitalt lärarlyft

– Mellan var fjärde och var femte lärare anser inte att de har tillräcklig kompetens för att kunna använda modern it i sin undervisning. De behöver få vidareutbildning, och därför bör regeringen satsa i storleksordningen 500 miljoner kronor på ett nationellt digitalt lärarlyft.

Fokus på lärarlyftet måste bli pedagogiskt, annars missar vi målet. Tekniken är något som varje lärare måste erövra, till viss del har vi kommit igång med hjälp av PIM, men att använda tekniken för lärande, det är själva utmaningen. Och – vem ska genomföra detta? Skolverkets utvecklingsgrupp för IT är nedlagd och få lärarutbildningar är med i matchen.

Ökad forskning inom it-baserad pedagogik

– Den forskning som finns om it i skolan visar på att man med smart it-använding kan nå positiva effekter när det gäller barns inlärning, inte minst deras språkutveckling. Men denna pedagogik är ung och mer återstår att lära. Därför behövs det mer forskning om hur it bäst kan användas i det pedagogiska arbetet.

Amen, här behövs pengar så att lärare kan beforska sin egen praktik. det vore inte dumt om många lärare fick bli så kallade kommundoktorander och forska med bibehållen lön.

Fler lärosäten bör ge öppna kurser på nätet

– Internationellt ger allt fler högre lärosäten nu mkurser och utbildningar på nätet. Fler svenska lärosäten bör använda sig av nätbaserad undervisning och vara med och lägga ut föreläsningar och kurser på internet.

Bra och principiellt viktigt, egentligen vore det intressant med ett direktiv om att dela allt material som används i den svenska skolan. På lång sikt kan det betyda en del, men på kort sikt har detta liten betydelse för verksamma lärare i grund- och gymnasieskola.

Underlätta distans- och fjärrundervisning i skolans alla ämnen

– Modern it öppnar nya möjligheter att erbjuda de bästa lärarna och bra utbildning via distans, också till skolor i glesbygd eller skolor som annars har svårt att leva upp till de nya kraven på att lärare ska vara legitimerade och ha rätt behörighet. Därför bör lagstiftningen göras om så att fjärrundervisning tillåts inom skolans samtliga ämnen och kurser, inte bara inom språk som en ny utredning nyligen föreslogs.

Givetvis ska alla barn ska få tillgång till kompetent personal, vare sig det är 30m eller 30 000m mellan eleven och läraren? Jag hoppas att det öppnas för en provverksamhet i Västerbotten när det gäller ”distansutbildning”. Men här behövs mer erfarenhet när det gäller yngre barn, erfarenheterna från högre utbildning med vuxna kan knappast överföras rakt av.

Sammantaget blir detta något att bita i för oppositionen om man ska kunna bräcka Centern och kalla sig framtidspartier – det kan bli ett bra valår för oss som gillar IT i skolan 🙂

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Digital kompetens
En kommentar på “Centerns fem förslag för IT i skolan
  1. […] Centerns Anna-Karin Hatt har varit framgångsrik när det gäller att lyfta IT-frågorna i Sverige de senaste åren. I "Digital agenda för Sverige" lyfts målsättningen att Sverige ska bli bäst i världen…  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: