Matteböcker på nätet

Matteboken har alltid varit matteboken. Ibland kan man få höra att elever säger att de ”ligger efter” i matteboken, som om själva boken vore matematik, eller det optimala urvalet av nödvändig matematik. Och som om antal gjorda uppgifter hade med matematikkunskaper att göra.

I själva verket handlar många matteböcker om just räkning, räkning som man endast sysslar med i skolan. Matematik däremot är en hel vetenskap, nödvändig för alla naturvetenskapliga modeller, någonting som handlar om själva livet, om tillvaron. Men som grundläggande kan delas upp i olika ämnesområden på ett likartat sätt.

I övergången mellan det analoga och det digitala har detta både inneburit en möjlighet och ett problem. Läromedelsförlagen vill gärna sälja den digitala boken som en tjänst, ett abbonemang, fast man som kund initialt inte fick mycket mer än en bok i digital form. Ruskigt dyrt dessutom. Och det smakar ju lite illa att betala för något som man misstänker finns alldeles gratis där ute om någon bara hade hjälpt till att strukturera. Det är alltså strukturen man betalar för, men alla levande exempel från Youtube, nyhetssajter och sociala medier får man lika fullt jobba ihop för att ge eleven en rik och relevant inlärningsmiljö.

Men nu finns exempel på att matteboken, själva stommen och strukturen kan vara gratis, eller väldigt billig. Elever kan få en länk till ett visst avsnitt där man behöver en bok och en annan gång själva få vara med och tillverka sitt lärmaterial. En tredje gång kan man ta del av hur andra elever, lärare eller nobelpristagare har tänkt, varför inte via en videochatt? Och med utgångsounkt i elevernas vardag, det är så jag tänker mig matteboken i det digitala klassrummet.

Exempel på digitala matteböcker

Matteboken.se

matteboken.se

Föreningen Mattecentrum tillverkat en mattebok för hela grundskolan och gymnasiet som en ryggrad som lätt kan nås från varje uppkopplad enhet. Kompletterad med videogenomgångar och väldigt gratis. dessutom sökbar och dessutom med ett forum där man kan ställa frågor och hjälpa varandra. Materialet är indelat efter årskurs och man kan också öva på de nationella proven som finns frisläppta.

Webmath.se

Webmath är inte gratis men kostar en bråkdel av ett traditionellt läromedel och även här finns en struktur som ger dig överblick över all grundläggande matematik. Materialet är här organiserat utifrån matematikens olika delar och går sedan på djupet inom varje område. 500 animerade filmer ger många perspektiv och en djup förståelse för matematik.

Mattenauterna

mattenaut-logotype-betaMattenauterna är en bank med rika problem strukturerade utifrån målen i LGR11. Detta är ett experiment från Årstaskolan där eleverna själva är aktiva och jobbar tillsammans med en uppgift under en längre tid, matematiken blir något som både utvecklar och engagerar.

Hur tycker du att en bra digital mattebok bör vara?

 

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Lärresurser, Matematik
En kommentar på “Matteböcker på nätet
  1. […] Andreas Skog IT-pedagog och mattelärare i Umeå skriver också om digitala matteböcker här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: