Exempel på #nätkärlek

Vi hör dagligen hur människor behandlar varandra illa. Tidningskioskens hylla är fylld med bilder och rubriker som hänger ut människor och oftast är det kvinnor och deras kroppar som hamnar i skottgluggen. Samma sak som säljer i tidningskiosken säljer också på nätet och därför är det inte tyvärr inte förvånade när kvinnors utseende kommenteras i de mest ovidkommande sammanhang, vi som befolkar nätet är nämligen samma personer som bor ”utanför” nätet.

Om vi ska ändra attityderna ”på nätet” innebär det alltså att vi generellt måsta arbeta med dessa frågor, hur behandlar vi varandra med respekt oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller politisk åsikt? Och hur hanterar vi vår nya maktposition som nätmedborgare när vi nu kan sprida vår åsikt snabbare och mer vidsträckt än förr?

Ska Sverige bli ”bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter” behöver vi också bli bäst på att arbeta med integritet på nätet, för elevernas skull, för entreprenörernas skull, för allas skull. Internet har inte bara demokratiserat, det behöver också demokratiseras så att det blir en plats där alla har ”rösträtt”. Segregation behöver motkämpas och informationsbubblor behöver brista – även på nätet.

#natkarlek_i_skellefta

Nicklas och David från Unghästen i föreställningen #nätkärlek

Jag arbetar just nu med föreställningen #nätkärlek gentemot elever på högstadiet och gymnasiet. Vi försöker lyfta upp möjligheten att göra något positivt med sin makt på nätet. Jag kommer nu att göra en serie blogginlägg som lyfter fram initiativ där internet användas för #nätkärlek istället för #näthat. I många fall handlar det om att man reagerar på kränkningar offline och tar nätet till hjälp för att mobilisera – #nätkärlek!

Exempel på #nätkärlek

Mitt första lilla exempel är att använda Instagram för att uppmuntra och peppa. Många av oss följer slaviskt sina konton i de sociala medierna, det är viktigt att få bekräftelse på annat håll också, men det skadar inte att ständigt skicka uppmuntran i sina uppdateringar. Världen behöver nämligen mer kärlek! Vi uppmanar eleverna att tagga inläggen från våra föreställningar med #nätkärlek och det är underbart när man märker att det finns dem som vill dela med sig. natkarlek_skelleftea_andreas_skog

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Personligt, Unga och nätet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: