Saknar du IT-pedagogik i Lärarutbildningen?
Svaret är kanske inte helt givet – för vad är egentligen IT-pedagogik? Är det något annat än vanlig pedagogik? Tar vi bort IT och frågar ”Saknar du pedagogik i lärarutbildningen?” blir frågan än mer förvirrande. Gör vi ännu mer våld på frågan, tar bort pedagogik helt och frågar ”Saknar du lärarutbildningen?” får vi nästan en annan fråga, men kommer ändå närmare kärnan.
Jag tror nämligen att det är få, om någon som saknar lärarutbildningen. Många lärare vill vidareutbilda sig, men det beror ju på att de tycker att lärarutbildningen behöver kompletteras. Och jag tror att vi begår ett tankefel om vi tror att lärarutbildningen ger oss handlingsberedskap för alla situationer vi möter i skolverkligheten, eller ska ge oss. Det mesta av det som en bra lärare kan har den lärt sig utanför lärarutbildningen och när det gäller IT är det inte lätt att hänga med i svängarna. Jag gick ut 1996 och kunde inhösta 10p bara genom att tillverka en enkel hemsida, ungefär på samma nivå som en åttaåring kan göra idag.
Givetvis behöver vi en bra lärarutbildning, en utbildning som bygger på vetenskaplig grund och utbildar i god didaktik. Men kanske också en lärarutbildning som i högre grad genom exempel visar vad det är att vara lärare idag, på 2010-talet och det är väl det som rubriken ovan skvallrar om. En utbildning som visar vad det innebär att samarbeta, söka, lära, motivera, redovisa och reflektera med hjälp av samarbetsverktyg och sociala medier på Internet. En lärarutbildning som vågar göra verklighet av Vygotskijs teorier om konstruktivistiskt lärande, nu när verktygen finns för att lärande ska bli viktigt och på riktigt. Det är just detta som jag kommer att föreläsa om på Umeå universitet imorgon kl 18.00 i hörsal B, Lindellhallen. Någon ny pedagogik kan jag tyvärr inte presentera, inte heller någon IT-pedagogik – välkommen!
Hej Andreas!
Jag skulle verkligen vilja lyssna på dig, men jag har ett sedan två månader tillbaka inbokat möte. Som jag berättat tidigare är jag mycket kritisk till all ”Gör så här pedagogik” som finns på Internet då det gäller matematik. Resonemang om detta torde väl knappast dyka upp, men nog är det djupt sorgligt att man inte förstått möjligheterna som Internet ger att verkligen förklara vad de matematiska begreppen är – egentligen. Jag har själv ett antal markörer/frågor för att kolla hur Internetleverantörerna tänker.
Eftersom du håller din föreläsning på universitetet, och om det ges möjlighet, kan en naturlig markör/fråga för att kolla det pedagogiska tänket vara. ”Vad är derivata – egentligen?” Den ev diskussion som uppstår är lätt att överföra t ex till frågan: ”Vad är procent – egentligen?”
Varför just denna fråga?
Jag är nu äntligen igång med det kapitel som jag intensivt längtat efter under hela produktionen – derivata. Men först krävdes det en systematisk uppbyggnad av bakgrundskunskap som tog fem år. Varför denna längtan?
Hösten 1960 då jag gick andra året på gymnasiet försökte vår mattelärare få oss att förstå derivata. Jag deriverade, y-primmade och det pratades om limit m m och jag klarade proven med hade ingen aning om vad derivata var – egentligen. Jag var djupt otillfredsställd och frustrerad. Under jullovet tog jag en NKI-kurs (brevkurs), och plötsligt förstod jag. Jag minns fortfarande med glädje lärarens uppsyn då han förstod att jag förstått. Undrar om han själv verkligen förstått?
Sedan dess har jag frågat väldigt många personer som räknat med derivata, vad derivata är – egentligen, och vad derivata berättar för oss. En mycket stor majoritet svarar, ”ingen aning”. Men de flesta klarade proven.
…och så är det för väldigt många elever på grundskoln och gymnasiet. De klarar proven med den traditionella ”Gör så här pedagogiken”, men har de förstått – egentligen, och känner de tillfredsställelse? Min drivkraft är att skapa själva tillfredsställelsen, glädjen av att förstå, och det självförtroendet som kommer av det. Och att döma av kommentarerna och användarsiffrorna bär mitt jobb frukt.
Hoppas du får en givande kväll!
Hälsningar
Fredrik