Årets största händelser i sociala medier i Sverige 2012

Godmorgon världen! Nu har vi ett helt nytt år framför oss, men jag gillar sammanfattningar – väldigt mycket! Och vill man ha koll på vad som händer när det gäller sociala medier i Sverige är det bästa att ta rygg på Emanuel Karlsten som är med och driver bloggnätverket Ajour. Emanuel är en av Sveriges bäst uppdaterade när det gäller mekanismerna bakom olika fenomen som uppstår i de sociala medierna och han har också sammanfattat de största händelserna inom bloggosfärne, på Youtube och och på Twitter i en svensk kontext.

Årets största bloggposter 2012

Emanuel har sammanställt en tioitopplista och på plats fyra kommer provokatören Katrin Zytomierska med

”en bloggpost om att en tjej på en reklam för SATS var så överviktig att träningsanläggningen borde skämmas blev inte bara droppen för allmänheten, utan också för bloggportalens annonsörer. Till slut tog Finest det ovanliga beslutet att inte bara radera bloggposten utan också hela bloggen och därmed ge Zytomierska sparken. Och den utsatta tjejen? Hon skrev ett öppet brev på Resumé.”

Katrin var bara en i raden av vuxna(!) som uppförde sig illa på webben under 2012 och den omtalade Josephine var en av dem som vågade ta fajten mot mobbning och sjuka kroppsideal sprids via medier i allmänhet. Jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt att reagera snabbt och tydligt under 2013, för mobbningen kommer tyvärr att fortsätta.

Genusfotografen
På första plats kommer Genusfotografen, http://www.genusfotografen.se/, som på ett helt genialt sätt visar hur en fotograf använder sig av porrestetik för att objektifiera en kvinnlig kock i ett resemagasin. Bara att buga – fantastisk bloggpost som skakade män med makt. Emellertid stämdes bloggaren Tomas Gunnarsson och tvingades ta bort bilderna från bloggen. Men som bekant försvinner inget från nätet…

genusfotografen

Årets största svenska tweets 2012

Året på Twitter är av naturliga skäl mer fragmenterat, tweets kan bara vara 140 tecken. På 140 tecken får man till ett skämt, ett länktips, en kommentar och många gånger handlar det om att vara lite fräck och spetsig för att höras i bruset. Antalet Twittrare är bara ett par hundra tusen i Sverige, men de flesta medier och myndigheter finns på Twitter för att nyhetsbevaka och bemöta åsikter, så också polisen som fick ett tips av Twittraren Henrik…

”Twittraren @Henke tipsade polisen på Twitter om att de borde sätta upp en fartkontroll vid ett område @henke ofta åker förbi. Det gick en dag och sedan utspelar sig följande ordväxling. Henrik, som valde att bjuda på sig själv, tog det väl och såg förundrat på när hans fadäs spreds som en nyhet över hela världen.”

Årets största svenska youtubeklipp 2012

listan över de största YouTubeklippen återfinns givetsvis prinsessan Madeleines förlovningstihi och den uttrycksfulle teckentolkaren Tommy Fransson som genom sina fantastiska tolkningar gav Melodifestivalen en helt ny dimension. Men det är ju extra roligt att lyfta fram Umeås egen stjärna, sextonårige William Spetz som hamnar på plats fyra på Emanuels lista:

”I ett pojkrum i Umeå föddes årets största Youtubestjärna, William Spetz. Ajour har flera gånger skrivit om 16-åringen som gjort raketkarriär och under våren 2012 fick William Spetz en halv miljon visningar på varje klipp han publicerade. Givetvis plockade SVT upp honom och gav honom en egen SVT-show som 2013 följs upp med ytterligare en säsong. Det här klippet har snart två miljoner visningar. För att förstå hur stort det är: Ett bra avsnitt av TV4:s succéprogram Solsidan har 250 000 visningar.”

Årets Instagramhändelse i Sverige 2012

Utan tvekan var årets händelse på bildnätverket Instagram de bilder på unga tjejer där de utpekades som sexuellt lösaktiga den händelse som fick störst uppmärksamhet i och med efterspelet på gatorna i Göteborg. Även här citerar jag Emanuel som skrev flera bloggposter om det som skedde:

När vi nu för första gången i Sverige får en stor, fysisk hatmobb kan vi därför inte prata om nätet som en plats för hat. Det är bara vårt gamla vanliga samhälle som återfötts i digital kropp. Kanske borde vi istället inse att de verktyg vi har att överblicka och sprida kunskap också kan användas för att motverka det onda som skrivs och publiceras. Hur enkelt det är för var och en att utöva civilkurage. Hur lite det finns att förlora.

Vi kan se ett tema för topplistorna, klimatet hårdnar, fler ger sig ut på nätet och det vi ser är inte alltid vackert. Utopin om att nätet skulle göra oss mer jämlika och lyfta fram det goda, vår vilja att samarbeta och hjälpa varandra ser allt mer avlägsen ut, men det är ändå vi, vi som är på nätet som har makten att ändra på den saken – och det ska vi – eller hur!?

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , , , , , , , , ,
Publicerat i Digital kompetens, Sociala medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: