Mobbad på Facebook av Mobbningssimulatorn

Förra veckan gick Friends ut med nyheten att man kunde testa hur det känns att bli nätmobbad via facebookappen Mobbningsimulatorn. Detta initiativ är ett leda i att upplysa om och motverka nätmobbing. På Friends sida om nätmobbing kan man läsa:

36 % barn och unga har haft en allvarligt negativ upplevelse på internet, exempelvis mottagit olämpliga bilder från en främling, blivit mobbade eller fallit offer för nätbrott.

Tål vi mer på nätet?

Jag tycker att verkar som om att vi står ut med värre tillmälen på nätet än idet fysiska rummet. Vi vuxna ser mer mellan fingrarna och ungdomarna viftar bort många kränkande omdömen som ”skämt”. Här tror jag att vi alla har ett stort ansvar, aldrig ska vi kränka någon, vare sig på nätet eller i det fysiska rummet. Och om detta sker, också på nätet, ska vi reagera, inte låta det passera. Gör vi det bidrar vi till en delad verklighet fastän vi ständigt predikar att nätgemenskapen och resten av livet hör ihop och är precis lika verkliga.

Fungerar Mobbningssimulatorn?

Mobbningssimulatorn fick genast både ris och ros. Forskarna Elza Dunkels och Jan Svärdhagen var skeptiska, men twitterflödet och på Facebook märkte jag att många också var mycket positiva. Jag var tvungen att pröva. Det hela går ut på att man tillåter att appen tar över tidslinjen och publicerar hånande inlägg från mina vänner i en strid ström. Obehagligt var ordet, och jag är kluven. Ibland kanske man måste besöka en plats för att riktigt förstå, gå en mil i någons skor, identifiera sig med den utsatta. Vi har alla till exempel sett filmer där vi fått kalla kårar av obehag när vi ser hur någon blir utsatt för övergrepp.

Men ändå, det känns väldigt otrevligt på många plan när man ser hur Friends publicerar kränkningar på min tidslinje – postade i mina vänners namn. Det är lite som att leka mobbning i klassen och låta alla skicka lappar med dumma meddelanden till en någon i en andras namn. Just detta att publicera som någon annan är ju en hörnstenarna i mobbningsproblematiken på nätet och en av anledningarna att vi försöker lära våra barn god nätetik och att vikten av att vara sig själva.

Blir man kränkt via skärmen får man rådet av Friends att ta en skärmdump. Ett bra råd som jag använde och resultatet ser du till höger, OBS! kommentarerna är falska (Och kommentarerna publicerades aldrig på den riktiga tidslinjen). Men de kunde lätt ha använts för att anklaga mina vänner – hur skulle de kunna bevisa sin oskuld?

Facebook stängde av Mobbningssimulatorn

Antagligen strider det mot Facebooks regler att kränka andra under pseudonym… och därmed stängde Facebook ganska omgående av appen varvid Friends skrev ett öppet brev till Mark Zuckerberg.

Every day thousands and thousands of children and young people are affected by cyberbullying. We aim to get adults, parents and other children to understand the impact of bullying and help to stamp it out once and for all.

Now Facebook is stopping this incredibly important initiative. Why?

I vilket fall fick Friends till stånd en debatt om en viktig fråga, om än med tveksamma metoder, nu är det upp till oss att göra något åt saken.

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Unga och nätet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: