Konferenser om IT och lärande under 2012

Intresset för IT och lärande exploderar – och nya konferenser ploppar upp som svampar ur jorden. Det är viktigt att delta i samtalet, i mötena, att spegla sig i andra som är inne i samma process, nöta och blöta, som en lärare sa: ”Även om man hört mycket förut kanske man inte varit mogen förrän nu”. Jag vill därför översiktligt tipsa om lämpliga event det närmaste året ur ett norrlandsperspektiv.

Framtidens lärande, Nacka 20120514 – 16

Framtidens lärande som arrangeras av Datorn i Utbildningen är enligt min mening den bästa nationella konferensen om IT och lärande i Sverige, 2011 deltog 137 kommuner. Storföreläsningar  kompletteras av seminarier på 90 eller 45 minuter som fördjupar och korta inspirationsmöten med praktiska exempel om IT och lärande. Dessutom utspelar sig konferensen i underbar miljö, 2012 väntas 1500 besökare och 2013 kanske konferensen byter plats för att rymma ännu fler. På scen i år bland andra: Troed Troedson, Anne Bamford, Francesc Pedro och Rolf Ekman, själv medverkar jag i ett seminarium om sociala medier tillsammans med forskaren Niklas Ekberg.

Den lärande människa, Umeå 20121004

Den lärande människan är ett samarbete mellan Informations- och lånecentralen i Umeå, MediaCenter i Västerbottens län, Umeå kommun och Umeå universitetsbibliotek. Vi arrangerar på Umeå Universitet en dag som i stort handlar om lärande med hjälp av IKT, målgrupper är pedagoger, skolledare och bibliotekarier. Föreläsningar av bland annat Mathias Klang, Kristina Alexandersson, Peter Gärdenfors och Alastair Creelman blandas med miniseminarier med pedagoger från Umeå, själv medverkar jag med en föreläsning om ”Unga och sociala medier”. Detta är verkligen något västerbottningar inte får missa, kanske kommer vi också att webbsända vissa delar.

Norrlär 2012, Piteå 20121004-05

Norrlär i Piteå  arrangeras för andra året i rad av CMiT. Norrlär kompletteras också av ett inspirerande Teachmeet 4/10. Under konferensen pågår en läromedelsutställning där man kan få se det senaste inom utbudet inom digitala läromedel. Målgruppen är pedagoger och skolledare, själv medverkar jag under fredagen med en föreläsning om sociala medier och just nu är jag enda mannen på talarschemat – bara en sådan sak, kul! För övrigt talar Kristina Alexandersson, Erica Löfgren, Veronica Grönte och Britt Hansson med flera.

TJUGO5 och MediaCenterfestival, Umeå 20121015-19

Tjugo5 är Umeå kommuns skolbiofestival med fler än 6000 filmvisningar. Parallellt med filmvisningarna har vi i år som ambition att flytta MediaCenters verksamhet till Folkets hus i Umeå, med våra medieinformatörer, mediepedagoger, kurser, filmutlån och digitala lärresurser, det kommer att finnas något för alla :-). Programmet spikas i början av hösten.

IT-dagen v44, Umeå Universitet 20121030

I samarbete med RUC och IMLUmeå Universitet kommer MediaCenter att ordna en dag på höstlovet om IT och lärande. Klart är att vi kommer att ha praktiska kortkurser om sociala medier som YouTube, Blogg och Twitter i undervisningen. Troligtvis kommer det också att finnas ett spår mer inriktat mot specialpedagogik, men programmet sätts först till hösten.

Lärande i tiden v44 Östersund 20121030-31

I vårt grannlän Jämtland anordnas för andra året i rad en av Sveriges största konferenser om tidsenligt lärande med hjälp av IT. Programmet består av föreläsningar varvade med workshops och utställningar från olika leverantörer. Programmet kommer snart, men klart är att Troed Troedsson kommer att inleda konferensen. Dokumentation från förra årets konferens kan du hitta på webben larandeitiden.se. läs också elevreportrarnas underbara reflektioner från konferensen.

BETT 2013, London 20130130

Trots inläggets rubrik kan jag inte låta bli att flagga för vår resa till BETT 2013. Vi kommer att samverka med Jämtland och Västernorrlands län och göra vår femte resa till världens största mässa om IT och lärande som detta år flyttats i tid och rum till Excel och till slutet av januari. Programmet kommer att innehålla, föreläsningar, studiebesök och Teachmeetmingel med hundratals andra IT-intresserade pedagoger.

Man kan aldrig förbereda sig nog för framtiden – men man måste förbereda sig ändå!

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , , , , ,
Publicerat i Digital kompetens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: