Världens mest älskade och hatade fjortisar

Dagens unga lever i ett helt annat kraftfält än vad vi gjorde när vi var i deras ålder. Och eftersom vi människor älskar att ha kontakt blir sociala medier en ny, magisk spegel där vi söker efter någon ny vän, någon ytterligare som gillar. Och jag tror att fjortisar är speciella när det gäller identitetsskapande och längtan efter bekräftelse och kärlek. Och ändå, de mest hatade av alla på nätet är just kring fjorton år.

Justin Bieber

Justin Bieber slog igenom som fjortonåring efter att ha publicerat en talangjaktsvideo på YouTube, han blev den förste som har visades över en miljard gånger och idag har hans musikvideos visats över tre miljarder gånger. Justin fick emellertid utså alla möjliga tillmälen på webben och speciellt andra tonårskillar blev provocerade av Justins framgångar. Han var den som hade flest ”dislikes” av alla på YouTube tills en ny tonåring klev in på scenen.

Rebecca Black

Rebecca Black vara bara tretton när hon i början av 2011 publicerade musikvideon Friday som hennes föräldrar låtit ett produktionsbolag göra åt dottern. På tre månader hade fler än 3 miljoner tryckt på ogilla-knappen och Rebecca fick ta emot dödshot via mail och telefon. Hon var nu den mest ogillade av alla och hon beslöt att avpublicera videon och ha hemundervisning för att känna sig säker. Fram emot höstkanten fick hon sin revansch med sången My moment och hon återpublicerade också Friday. När året summerades av Google var Rebecca den mest sedda personen på YouTube 2011, sedd mer än hundra miljoner gånger.

Hur kan det få vara så här i världen? Att vi kan hissa och dissa ett okänt barn. Att vi utan att känna barnet fäller omdömen som ”bög”, ”sopa”, ”idiot”? När jag visar upp bilderna på Justin och Rebecca för ungdomar i deras egen ålder möts jag alltid av dessa typer av reaktioner, man stönar, en del skriker till och med högt och håller för öronen som om man vore orolig för att bli smittad. Det är sådana här frågor vi måste lyfta i skolan. Ingen fjortonåring ska bli nertryckt och hånad oberoende av sångröst, stil eller utseende. När vi inför ny teknik i skolan och eleverna använder sociala medier på gott och ont är inte problemen tekniska utan etiska och pedagogiska. Det finns inte heller några tekniska lösningar på ondskans problem.

Se och njut av Rebbecas svar ”to you who said I was nothing – i´m about to prove you wrong”

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , ,
Publicerat i Unga och nätet
En kommentar på “Världens mest älskade och hatade fjortisar
  1. […] on andreasskog.wordpress.com Share this:TwitterFacebookLinkedInMerDiggE-postSkriv utLike this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: