Framtidens makthavare tror på Google

En av de viktigaste insikterna för oss vuxna är att det är våra barn som ska ta över i framtiden, ta vid där vi måste släppa taget. Detta bör göra oss ödmjuka inför framtiden, hur ska vi agera idag för att miljön i framtiden ska fungera, och för att rusta våra barn och unga för framtiden? Och hur ska vi förstå dem om vi inte tar del av deras värld, den värld där de umgås och pratar med varandra?

Morgondagens politiker träffas på nätet

Morgondagens statsråd pratar just nu med varandra på Internet, de formar sina åsikter på en global arena och de har inte samma preferenser som vi som är födda före nätet. Vi kan välja att strunta i detta, men det spelar egentligen inte så stor roll, det som händer på nätet påverkar alla – även de som inte deltar. Ny teknik skapar nya sätt att koppla ihop människor och idéer, ny kultur utvecklas och våra relationer till varandra och våra ting förändras vare sig vi vill det eller inte.

Mediebarometern

Jag läser idag Mediebarometern 2012 från Medieakademin, undersökningen mäter förtroende för samhällsinstitutioner, enskilda företag och massmedier. Jag fastar speciellt för bilden till höger som visar medieförtoendet för de yngsta och äldsta. Källa: MedieAkademin/TNS Sifo AB. 1 017 nätenkäter under perioden 8 – 14/2 2012. Andel mycket/ganska stort förtroende bland dem som har åsikt.

De yngsta tror mer på medierna

Generellt sett tror de yngsta mer på medierna än de äldsta. De yngsta har tre gånger så stort förtroende för Facebook som de äldsta och nästan 70 % av de yngsta har förtroende för Google medan bara hälften har förtroende för en lokal morgontidning. Det säger något både om de unga och de gamla. Att de unga ändå tror på medierna i kanske vi ska se som ett positivt besked, men ser inte de unga de digitala ”gatekeepers” som finns i Googles sökmotor, kanske förstår de inte att flödet på Facebook är styrt av Facebook? Kanske är det också så att de äldre underskattar kraften i sociala medier och missbedömer möjligheten att få tag på relevant information på nätet? I båda fallen tror jag att det är viktigt med en bättre digital kompetens för att kunna styra över sitt eget informationsflöde, den som klarar detta kan navigera medvetet på nätet och kan utnyttja surfvågorna istället för att lida skeppsbrott i informationsstormen.

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Digital kompetens, Unga och nätet
En kommentar på “Framtidens makthavare tror på Google
  1. […] En av de viktigaste insikterna för oss vuxna är att det är våra barn som ska ta över i framtiden, ta vid där vi måste släppa taget. Detta bör göra oss ödmjuka inför framtiden, hur ska vi agera idag…  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: