Framtidens lärande i Röbäck!

Idag pratar vi om framtidens lärande i Röbäck i Umeå. Röbäck är världsmästarbyn där Per Elofsson är uppväxt.

Samlade (packade) i skolan lilla gymnastiksal så tänker vi på samtiden och framtiden. Det finns ingen yrkesgrupp som borde vara så intresserade av framtiden som just pedagoger, vårt arbete handlar ju om att vara en vägvisare in i framtiden, att göra barnen redo för att ta hand om oss och hela planeten. Ändå finns det så många som känner sig tveksamma inför det nya. Hur kan dagens internetkultur och IT i skolan bidra till att eleverna lär sig bättre? Och vad händer när datorerna finns i var elevs hand?

För att ta reda på detta rekommenderar jag antropologens metod – att ge sig ut i habitatet och göra en studie av verkligheten – i verkligheten! En av mina favoritföreläsare på nätet är antropologiprofessorn Michael Wesch och hans föreläsning om ”An anthropological introduction to YouTube” är ett mästerverk som förklarar hur nya medier medierar våra relationer och hur sociala medier fyller en viktig funktion i en kultur som är präglad av individualism, oberoende och kommersialism, men fylld av människor som längtar efter gemenskap, relationer och äkthet. Det är detta vi också måste ta tillvara i skolan – vi måste låta eleverna använda sig av sociala verktyg och bli medskapare av kunskap, det kommer alltid att finnas med kunskap i nätverket än hos den enskilde. Så det är bara ut och testa de sociala medierna!

När varje elev har en dator utmanas våra traditionella roller i skolan, men kan vi hålla i rodret under den första stormiga tiden är chansen stor att vi får vind i seglen – och då bär det av i en takt som vi aldrig tidigare har skådat!

Och föreläsningsanteckningar kan ni hitta på Slideshare.

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , ,
Publicerat i Digital kompetens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: