Facebook förändrar skolan

I veckan passerade vi tydligen sju miljarder människor på Tellus, vilken milstolpe! Och nästa år väntas Facebook passera en miljard användare, det är egentlige ännu mer anmärkningsvärt, och helt sjukt. Tänk dig att en av sju människor – på hela jorden – är med i ett nätverk, trycker på samma sorts gillaknapp, vet vad en profilbild är och aggregerar information i en svindlande fart. Något sådant har aldrig tidigare hänt eller varit möjligt i mänsklighetens historia och det är klart att det kommer att förändra oss, våra relationer och vårt samhälle – kanske till och med skolan.

Facebook startades 2004 av Marc Zuckerberg, sju år sedare finns Facebook på 70 olika språk och det laddas upp 250 miljoner bilder varje dag. Användarna är aktiva, under en och samma dag kan över 500 miljoner vara inloggade, och en allt större del av tiden vi tillbringar på nätet lägger vi på Facebook. I Sverige är ungefär 50% av befolkningen medlemmar på Facebook, det placerar oss på 18:e (!) plats vad gäller andel av befolkningen.

Hur förändrar detta skolan, och hur kan vi kanske använda detta nätverk för lärande?

Alla påverkas när ett samhälle börjar använda ny teknik, inte bara de som använder den, ingen kommer undan. Det är klart att ungdomar som har flera hundra kontakter utvecklar nya sätt att kommunicera och ser på saker annorlunda än många äldre, det påverkar i sin tur hur samhället styrs, utvecklas och vilka som påverkar denna utveckling.

I skolans klassrum sitter inte längre bara umebor eller göteborgare, eller ens bara svenskar. Där sitter Facebookare, Youtubare och Wikipedianer, alla med sin kulturella bakgrund. Vi brukar ju tala om möjligheterna i mångkulturen och här har vi i skolan en chans att verkligen dra nytta av världen utanför. Kanske behöver barnen till och med hemspråksundervisning? Eller blev det en tankevurpa nu… det är ju vi som är invandrarna på nätet?

Fortsättning följer – men vad tycker du? Hur förändrar Facebook ditt klassrum och din undervisning? Kommentera, så får vi igång en diskussion.

Länkar

Aktuell infografik om Facebook http://mashable.com/2011/10/21/facebook-infographic
Om den nya profilen https://www.facebook.com/about/timeline
Om säkerhet på Facebook http://www.dnv.se/mou/Storebror_pa_Facebook.htm

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Digital kompetens, Sociala medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: