Världens största skola – Khan Academy

It förändrar verkligen  hur vi lär oss! I ett tidigare inlägg vurmade jag jag för distansföreläsningar och nu sitter jag och fascineras över världens största skola som är helt Youtube-baserad. Salman Khan är mannen bakom Khan Academy som egentligen ”bara” är en enorm samling youtubefilmer där Salman i kamratlig ton för studenter från alla världens hörn förklarar allt från 1+1 till universitetsmatte.

Salman började genom att försöka förklara en del matematiska problem för sina kusiner som konstaterade att ”You are better on YouTube than you are in the reality”. Idag har filmbiblioteket växt till nära 2000 filmer med ca 50000 visningar per dag och Khan belönades den 24 september med 2 miljoner dollar av Googles Project 10100 som utlyst en tävling om idéer som förändrar världen. Av 150 000 bidrag valdes sexton ut som vinnare och Khan Academy får priset för att göra undervisningsmaterial fritt tillgängligt på Internet.

Vad är det som är så bra med Khan?

33-årige Salman Khan berättar han lämnat sitt arbete som börsanalytiker och nu arbetar heltid med att producera undervisningsfilmer. Han hävdar att han kommer närmare eleverna än deras vanliga lärare eller föreläsare. ”Eleverna” vågar fråga saker de inte vågar fråga i klassrummet och det känns intimt att ha en kompis som förklarar, jämfört med att läraren står vid tavlan och orerar. Varje dag får han hundratals brev och många vittnar om att ”jag hör din röst inom mig när jag gör provet”.

Filmerna är korta, oftast mindre än tio minuter, gratis och det finns en tydlig progression.

Kahn arbetar med konversation istället för tillrättalagda förklaringar. De flesta filmer är inspelade utan manus och som åskådare känns det som om man är med i tankeprocessen och Khan hävdar att det är lättare att se det sköna med matematik när läraren också kan göra misstag.

Man märker tydligt att Salman Khan drivs av en passion, han levererar förklaringar sådana som han själv skulle ha velat haft. Och det fungerar!

Läs mer

Google Awards $2 Million Prize To Khan Academy

Googles Project 10100

PBS NewsHour on the Khan Academy

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Lärresurser
En kommentar på “Världens största skola – Khan Academy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: