Jani, Filippa Reinfeldt och Kronprinsessan Viktoria

Jag har en facebookvän som heter Jani Perkiö. Jani är fantastisk på att träffa kändisar, över sex hundra bilder kan man hitta på Jani och diverse olika, mer eller mindre, kända personer. Här kan ni se en fantastisk bild på Jani och statsministerhustrun Filippa Reinfeldt. Snart kommer jag att fråga om jag får vara på bild med Jani, det är han som blivit kändisen!

Jani är en av många elever som gått på gymnasiet i Umeå de senaste åren och ett tydligt exempel på hur det informella lärandet tar sig helt nya uttryck med hjälp av IT. Hur många av hans jämnåriga vet hur Ada Yonath nobelpristagaren i kemi, eller handelsminister Sven Tolgfors ser ut? Jani har träffat dem, och publicerat bilderna.

Internet är en viktig och riktig plats

Vad många av oss lärare inte förstått är att Internet är en viktig och riktig plats. En plats där ungdomar tillbringar flera timmar per dag. En plats för gemenskap, identitetsskapande, samarbete – och lärande. Det blir så bakvänt om vi i skolan inte använder den platsen, deltar, ställer krav och frågor som utmanar användandet och utbildar våra unga att använda Internet. Varför ska lämna dem åt sig själva när de ska hantera de komplicerade situationer som kan uppstå på nätet? Är vi intresserade av lärande och ungdomar så bör vi per definition också vara intresserad av Internet eftersom där lär ungdomar!

Deltagarkulturen ger digital kompetens

Framtidens lärare, polis, politiker eller brandman måste givetvis kunna publicera på Internet. Vi vill att framtidens yrkesverksamma ska kunna samla ihop information från olika källor, följa realtidsflöden, redigera video, göra bildspel och hantera samarbete över nätet. Precis dessa saker tränar våra unga när de bloggar, youtubar, facebookar, datorspelar, twittrar och bilddagbokar. Men det är väl bara tidsfördriv, eller?

Kan vi i skolan våga använda oss av elevernas nätkunskap och till detta lägga våra erfarenheter och utbildning kan eleverna bibringas sanna digital kompetens som innebär säker och kritisk användning av informationssamhällets informationsteknik. Det gäller att se pärlan även om den ibland är gömd.

Läs också: Unga är 100% online

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , ,
Publicerat i Unga och nätet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: