PIM, praktisk IT- och mediekompetens för lärare

Idag håller jag i föreläsningar och workshops i Robertsfors. Vi pratar om digital kompetens för lärare och vilka resurser som finns ute på webben.

Jag började på lärarhögskolan 1991, det var två år innan den första webbläsaren uppfanns. Webben som vi känner den fanns inte för tjugo år sedan! Inga lärare behövde ta ställning till hur man ska komprimera bilder eller hur man ska använda sig av en digital lärplattform. Ingen visste något om hur man publicerar på webben, ordet blogg var inte uppfunnet, idag lever vi en stor del av livet på webben och jag hoppas därför att dagens lärarstudenter får med sig relevanta kunskaper och metoder.

Jag menar att dagens lärare behöver digitala kompetens, och vi behöver ge våra elever digital kompetens. Vill vi vara trovärdiga pedagoger, vägvisare, behöver vi insikt i den värld som våra elever lever i. Vi behöver veta hur vi utnyttjar kraften i att vara medieproducent, vi måste vara ett bollplank när frågorna om identitetsskapande på webben kommer upp och vi behöver själva utnyttja de enorma och uppdaterade resurser som webben erbjuder, annars missar både vi och våra elever en hel del.

I Sverige har vi haft en del nationella initiativ vad gäller IT i skolan och det senaste är PIM, praktisk IT- och mediekompetens. PIM-utbildningen bedrivs idag, 2010, över hela landet och nära 100 000 pedagoger är berörda. PIM är en bra satsning eftersom den tar avstamp i lärarnas dagliga arbete. Det går helt enkelt ut på att använda sin egen praktik för att skapa olika uppgifter och lära sig i arbetet. PIM har en mycket bra webbplats som varmt kan rekommenderas för vem som helst som vill lära sig mer om IT. Här finns instruktionsfilmer och enkla förklaringar inom det mesta man behöver för att bli en digitalt kompetent lärare.

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: ,
Publicerat i Lärresurser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: