Använd mobiltelefonerna i skolan

Det är dags att börja använda den vanligaste tekniska prylen som finns i skolan – mobiltelefonen!

Min kollega Annika Aspling Davidsson arbetar med it-baserade hjälpmedel för de elever som behöver stöd när det gäller läsning och skrivning. Det kan vara program som kan läsa upp text och hjälpa till med översättning. Till sin stora glädje fann hon genast en sådan App till sin iPhone, Ispeak Swedish från Future Apps. Du kan läsa mer om hur mobilen kan användas som hjälpmedel på Annikas blogg.

Mobilerna finns i varje ungdoms ficka, relevanta program som underlättar finns också – bara att sätta igång att använda – om det inte vore för att många skolor fungerar som flygplan. Denna liknelse har snurrat omkring ett tag, men är så slående att det finns anledning också för mig att använda den. När du ska flyga sätter du dig i din stol, tittar någon i nacken och måste slå av all teknisk utrustning. Det första som händer när flygplanet har landat är att alla skyndar sig att slå på telefonerna igen precis som en person som hållit andan lite för länge och just nått vattenytan och kippar efter luft. Självklart är det bra med mobilfri tid, men ungdomar som badar i teknik och använder den utanför skolan måste också få tillfälle att utnyttja tekniken för sina studier.

Ytterligare ett tips för dig med iPhone är att läsa det som forskaren Ruben R. Puentedura skriver om kreativt skapande med mobiltelefonen, han kallar det ”Lively Sketchbook”. Ruben visar hur man inte bara kan dokumentera utan också skapa med sin mobil. Han visar hur man kan skriva, rita, måla och lösa olika matematiska problem med mobilen. Han har också filmat ett par filmer där han visar hur det går till som du kan se på Youtube.

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: , , , ,
Publicerat i Lärresurser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: