Varför behöver vi använda digitala lärresurser i matematikundervisningen?

Skolverkets senaste rapport om IT-användningen i skolan visar att IT används väldigt lite inom matematikundervisningen. Jag anser att digitala lärresurser kan kan hjälpa oss i skolan att individualisera, motivera eleverna och förnya undervisningen. Även matematikundervisningen.

Individualisera
Individualisering kan innebär att elever kan träna just det som de behöver träna. Det kan vara multiplikation eller MVG-uppgifter på nationella prov. Sådant som vi kanske inte alltid hinner i klassrummet, men som går bra att göra på nätet, kanske som läxa kanske som en individuell uppgift. Egentligen är det inte någon pedagogisk nyhet, mer en möjlighet till fördjupning med hjälp av ny teknik. Här finns det en uppsjö av resurser på nätet, drillövningar som Mult och youtubegenomgångar, många lek- ochlärprodukter är av denna typ.

Motivera
Att använda ny teknik som är relevant för eleverna motiverar också eleverna. Ett projekt med podsändningar från matteläraren som genomfördes på Hagaskolan i Umeå visade att det var roligt att kunna se sin mattelärare i ipoden på väg till skolan. Självklart ska vi utnyttja elevernas nyfikenhet och intresse för nya medier och att producera eget material och även matematiken bör ta ansvar för att utveckla elevernas digitala kompetens. Dessutom kan det väl få vara lite roligt i skolan! Digitala lärresurser som kan motivera eleverna är ofta ”helt vanliga” webbresurser som t ex Google maps, SCB, Youtube eller DN factlab. In med nätet och världen i klassrummet.

Hitta nya sätt att lära
Med digitala lärresurser kan man också göra helt nya saker som inte varit möjligt förut. Helt plötsligt kan vi använda oss av simuleringar och skapa en verklighet som är mittemellan den konkreta och den abstrakta. Denna mellannivå är viktigt för att förstå matematiska samband för många elever. Här finns det resurser med ”rika problem”, olika typer av spel och simuleringsprogram likt Algodoo fysiksandlåda. Men inom denna kategori behövs mer.

Läs gärna mer på Infontology där Stefan Pålsson skriver om digital Matematik. Och lämna gärna en kommentar eller ge mig tips på bra resurser!

Annons

Jag är fyrabarnsfar, lärare och IT-pedagog.

Märkta med: ,
Publicerat i Lärresurser
En kommentar på “Varför behöver vi använda digitala lärresurser i matematikundervisningen?
  1. […] Tyvärr spelade vi inte in denna gång, men du kan ladda ner Thomas Lingefjärds pdf-dokument Matematics Education in the new media world. Och läs gärna mer om mina bloggposter om varför vi behöver använda digitala lärresurser i matematikundervisningen. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

andreas skog nätkärlek
Arkiv

%d bloggare gillar detta: