Nu börjar det finnas en hel del bra matematikresurser på nätet. Och då menar jag inte i huvudsak fakta om matematik eller mer av samma som man kan hitta i boken utan nya sätt att visualisera matematiska samband och begrepp. Datorn och Internet ger helt enkelt nya sätt att lära som bättra kan anpassas efter lässtilar och elevers behov. Dessutom kan man arbeta med hela världen i klassrummet när man har tillgång till Internet.
Igår var jag på matematikkväll med Natur och Kultur, där föreläste läraren, forskaren och matematikutvecklaren Mona Rösseland. Jag blev nästan rörd när hon med entusiasm beskrev hur matematik är ett sätt att träna barns hjärnor. Att se samband, se mönster, lösa problem och vara innovativ – det är matematik! Du kan ladda ner hennes föreläsning här om du vill, det var mycket intressant och jag kan rekommendera att du studerar hennes webbsidor och tankar. Tillsammans med andra matematikutvecklare har hon vänt trenden i Norge och nu använder 70% av alla skolor i Norge ”Multi”, den lärobok som hon utvecklat och som i Sverige kommer att kallas ”Pixel”.
Till Multi finns det en del webbaserat material på norska, men det kan fungera också i svenska klassrum, pröva gärna bråkräkningen. Till läromedlet finns också en del material speciellt framtaget för att användas på interaktiva skrivtavlor– det är glädjande att också förlagen börjar inse att det är dags att satsa på nya medier!
Ett annat mycket bra exempel på hur man kan använda nätet för att boosta metteundervisningen är Mattecoach på nätet. Det är en tjänst där ungdomar kan snacka matte och få hjälp med läxan av en lärarstudent via chattprogrammet Windows Live Messenger. Coacherna är till för elever från årskurs 6 till och med gymnasiet samt komvux i Stockholms kommun. Mattecoacherna har öppet från 16.00 – 19.00 måndag till torsdag. Så otroligt givande, både för coacherna som är studenter och för eleverna som får hjälp! Jag tänker speciellt på de barn som kanske inte har någon hemma att fråga. Dessutom har man länkat till en hel del andra resurser på nätet som jag tycker att du ska undersöka! Kanske ett liknande projekt skulle kunna genomföras i Umeå?
Det kommer mer om matte- var så säker! Matematik är vackert!
Kommentera